Думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че биввшият председател на Съюза на съдиите облсужва организираната престъпност не били клевета, а изразяване на лично мнение. Това пише в мотивите на съдия Екатерина Роглекова от Пловдивдския окръжен съд, която оправда МВР шефа по заведеното от Тодорова дело. Случайно или не, Роглекова е магистрат от съда, чийто шеф Сотор Цацаров е кандидат за гл. прокурор, а и е сочен като фаворит за поста.

"Подсъдимият Цветан Цветанов не е осъществил от обективна страна престъплението клевета..., защото той е изразил лично мнение. В интервютата му няма "каквото и да е излагане на конкретни, но и неверни факти, които да могат да бъдат квалифицирани като изрично разгласяване на неистинско позорно обстоятелство”, пише в мотивите на Роглекова, оповестени 2 месеца след произнасянето на присъдата и дни преди избора на нов главен прокурор.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Вие я обвинихте че покровителства, едва ли не, престъпността, организираната престъпност и мафията”. Това казва водещата на сутрешния блок на bTV На 24 януари 2012 г. При гостуването на Цветан Цветанов по повод дадено по-рано интервю за в. „24 часа”. Той отговаря : „Абсолютно! Абсолютно!”, а след това продължава: „Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност”.

„Никоя от страните не оспорва обстоятелството, че така зададеният въпрос на визира именно изказванията на министър Цветанов във вестника предишния ден, в каквато насока от самото начало са и твърденията на частната тъжителка в депозираната от нея частна тъжба. Във въпроса обаче за първи път се появява думата „покровителства”, следвана от „едва ли не”, като е известно, че уточнителното наречие „едва”, внася допълнителен смисъл, който в случая е „не съвсем така”, „почти”, „приблизително”, „донякъде”, т.е. това е под съмнение”, смята съдът в смисловия си анализ на репликите на Цветанов.

Според съдия Роглекова никъде в коментарите си вътрешният министър не казва в прав текст, че Тодорова покровителства мафията.От граматическия анализ на словата на Цветанов явно зрителите и читателите не са разбрали и друго. Заглавието на интервюто с него във в. „24 часа” от 23 януари е „Най-големият ни критик бави дело срещу мафията”, а подзаглавието – „Дали С. М.Т. не обслужва организираната престъпност”. Магистратите наблягат на това, че заглавието не е на министъра, а на журналиста от вестника. Ноторно известно е, че политици от ранга на Цветанов не биха допуснали да излезе интервю с тях без да са се запознали поне със заглавията, което навежда на мисълта, че подсъдимият МВР шеф е подкрепил тази формулировка.

„Предвид на възприетото, репликите на подсъдимия са критичен поглед на дейността на частната тъжителка, остра, негативна оценка на нейната работа, направена въз основа на така посочените по-горе реални и доказани факти – наличие на множество забавени мотиви по дела”, казва още съдийката. Тя осъжда Тодорова да плати на министъра направените по делото разноски в размер на 500 лв.

За да се мотивира защо Цветанов е невинен, Роглекова се опира и на Европейската конвенция за правата на човека, която защитава свободата на словото. Приведени са примери от българската и европейската съдебна практика, в които свободата на изразяване е над личната и служебната неприкосновеност. В изложените примери обаче за клевета са отговаряли предимно журналисти, а не министри.

Остава неясно защо ако казаното от Цветанов не е клевета, а лично мнение, той използва медиите за оръжие, а не вменените му от закона правомощия.

Първоначално безпрецедентният процес Тодорова-Цветанов трябваше да се гледа в Софийския районен съд, но съдиите си направиха отвод, тъй като към оня момент Тодорова е съдия във второинстанционния за СРС Софийски градски съд. Тогава Върховният касационен съд (ВКС) изпрати делото в Пловдив.

Пълния текст на мотивите можете да видите тук!