Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева за последните три години и половина е обиколила почти всички континенти и прекарала общо над 3 месеца зад граница. Това става ясно от получени от БГНЕС справки по Закона за достъп до обществена информация.

Бившата първа дама в НС има общо 37 служебни командировки зад граница. Цачева е прекарала в чужбина над 100 дни, като се е разходила за сметка на данъкоплатците до четири континента. Освен в Европа, тя е пътувала и до Азия, Южна Америка и Африка. Командировка на Цачева през юни миналата година в Бразилия трае 6 дни, а в Япония - повече от седмица.

За всички тези визити „ревностният борец за ред, дисциплина и икономии в парламента” е изразходвала общо над 75 000 лева - за пътни, квартирни и дневни.

Въпреки че на нея принадлежи констатацията „всички народни представители по вътрешно убеждение и консенсусно пестим от пътувания”, по време на мандата на 41-то НС тя е изхарчила близо 50 000 лева само за самолетни билети. Нощувките на Цачева зад граница са на обща стойност 16 280 лева, а дневните - 8 312 лева.

Въпреки многобройните обиколки на експредседателя на парламента в страната и най-вече в Плевенския район, в справката за пропътувани километри от депутати със служебни автомобили срещу името на Цецка Цачева стои "0 изминати километри", посочва още БГНЕС.

За дневни и хотели по време на пътуванията си в страната тя е изхарчила над 4000 лева. Срещу името й в графата "пътни" у нас обаче отново стояла цифрата "0".

Въпреки че Цецка Цачева влезе в парламента с гръмките коментари, че е заварила силно раздута администрация, от НС отказали да съобщят колко точно са назначените, съкратените, напусналите и преназначените служители - с аргумента, че „не се създава и съхранява такава обобщена информация”.

От НС не давали и информация за това колко пари са били похарчени за посрещане на чуждите делегации.