Никой не бива да прекрачва чертата отвъд нормалния граждански протест, включително и депутат. От една страна имаме мирна демонстрация – никой от протестиращите не прекрачва тази черта. Но други хора се опитат да я прекрачат, за да правят провокации и да хвърлят сянка върху нормалната протестна акция.

Така главният секретар Сотир Цацаров коментира събитията в страната през последните дни и поведението на политическите среди.

Преди заседание на ВСС той засегна и темата със скандала, предизвикан от Волен Сидеров на КСНС при президента. Според главният обвинител у нас такива сцени са крайно смущаващи и политиците трябва да се замислят за поведението си. Засега обвинението не е получило сигнал за държанието на Сидеров по време на протестите. Ако бъде сезирана, прокуратурата ще започне проверка.

Обвинителите обаче са получили друг сигнал - срещу президента за офшорни сметки. Негов инициатор е Николай Бареков.

„При подаването и също при разглеждането на такъв сигнал трябва да се има предвид следното - има разпоредба на Конституцията, която ясно посочва имунитета на президента. Спрямо него могат да се предприемат действия, свързани с действия на държавна измяна и нарушение на Конституцията”, поясни Цацаров.

Тогава обаче сигналът отива в Конституционният съд, а не в държавното обвинение, допълни главният прокурор. Затова е необяснимо защо Сидеров отправя към Цацаров искания за сваляне на имунитета на президента.

Прокуратурата се е задействала по още един случай. Възложена е пълна данъчна ревизия на имотите на Цветан Цветанов, обяви Сотир Цацаров.

На въпрос какви са новите данни, които са наложили имотите на Цветанов да бъдат проверени за втори път, главният прокурор посочи, че „те са такива, каквито не може да бъдат разкрити към този момент публично, тъй като са от особено значение за разследването”.