Трусовете в здравната система продължават. Шефът на Здравната каса професор Камен Плочев няма да подава оставка. Това каза самият той в ексклузивен коментар за bTV.

Професор Камен Плочев потвърди, че здравният министър му е поискал оставката заради писмото, с което моли депутатите да обсъдят възможността за актуализация на бюджета. Причината – нарастващи дългове на българската към чужди здравни каси. Плочев твърди, че е информирал за проблема министъра 10 дни по-рано.

„За 4 месеца, този човек се е срещнал с мен само един единствен път, за да ми поиска оставката. Това работа между министър и шеф на каса ли е”, пита той.

Шефът на касата се оплака и от вмешателство на председателя на Надзорния съвет и заместник-министър Жени Начева – отменяла негови заповеди, самоволно викала хората, кадрувала и изнасяла информация. Бившият подуправител на Касата потвърждава намесата.

„Проф. Плочев образно казано не е за тая работа. Дори да остане в Касата ще продължи, в скоро време ще направи гаф”, каза д-р Димитър Петров.

Плочев заяви, че чрез посредник високопоставен политик го е посъветвал да се оттегли.

„Иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и аз работа в държавна болница като професор няма да си намеря”.

„По-висок от министър, с претенции да управлява държавата. Не е премиерът, разбира се”, уточни Славчо Велков.

Пред bTV финансовият министър призова професора да каже кой го заплашва и също настоя за оставката му. Още вчера премиерът Борисов е извикал Плочев на среща и му е разказал за схема за източване на касата. Запознати са и членове на Надзорния съвет.

„Хипотетично, български лекари практикуващи в клиники и болници в Западна Европа имат своите български пациенти и безпроблемно ги лекуват там, въпреки че подобно лечение може да бъде извършено и в България”, обясни Боян Бойчев, член на НС на НЗОК.

От Здравното министерство запазиха мълчание.

Казусът ще бъде разгледан на заседание на парламентарната група на ГЕРБ във вторник. На следващия ден пък депутатите от Здравната комисия изслушват проф. Плочев.