Утре вестник „Труд“ може да не излезе заради полиция в редакцията, съобщиха от медията. По думите им тези действия са незаконни, защото униформените не са се съобразили с делото, насрочено за след месец.

„При 100% платени наеми. С всички фактури и документи. Днес копоите на Радев отново ще се опитат да изхвърлят вестник “Труд” от редакцията му“, посочва вестникът.

Снимка: Ладислав Цветков

Според тях редакцията ще бъде запечатана, официална информация от органите на реда засега няма.

През лятото служебният министър на културата проф. Велислав Минеков изпрати писмо до в-к „Труд“, с което ги уведомява, че трябва да напуснат офиса си, намиращ се в Министерството на културата, заради дължими наеми.

Снимка: Ладислав Цветков

Казусът беше споменат и от Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на днешните консултации с президента Румен Радев.

„Една медия, която е критична към служебното правителство и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и журналистите не могат да заемат работните си места“, каза Атанасова и уточни, че е разбрала за случващото се от социалните медии. 

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът от своя страна посочи, че е запознат с казуса на „Труд“.

„Много пъти съм казвал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт и никое правителство, служебно или редовно, не ми е подчинено. Доколкото знам става дума за неплащане от дълго време на данъци. Но вместо да ме призовавате да решавам случая, вие можете да помогнете финансово на тази медия, имате достатъчно ресурси“, заяви Радев.

Не за първи път от ГЕРБ искат държавният глава да коментира казуса. В 46-ото Народно събрание депутатът Тома Биков изчете от парламентарната трибуна декларация на ГЕРБ-СДС, в която настоя Румен Радев да заеме публична позиция по отношение на действията на своя служебен министър на културата за ситуацията с вестник „Труд".