Липсата на експерти бави правосъдието след катастрофи. Това сочи доклад на инспектората на Висшия съдебен съвет.

Драстичен пример от Варна – година и три месеца семейство на загинало момче чака старта на делото си.

Снимка: btvnovinite.bg


 
18-годишният Симеон Драгиев и братовчед му пресичат с велосипеди кръстовище във Варна миналия юни. Връхлита ги автомобил, управляван от неправоспособен непълнолетен. Няколко дни по-късно Симеон почива.

„За мен е просто абсурдно, не знам как е възможно 17-годишен да си купи кола и да се качи да управлява автомобил без никакви умения и способности”, коментира Марияна Колева, майка на Симеон.

Снимка: btvnovinite.bgБратовчедът на Симеон – Кристиян Иванов е със счупена ключица. По думите му инцидентът е станал твърде бързо, за да реагират.

Разследването все още е в следствието, във фаза досъдебно производство. Затова майката на Симеон се връща от Великобритания, където живеят 9 години.

„Абсурдно е, година и три месеца да няма никакво развитие по делото. Ако това се беше случило в Англия, досега щеше да бъде осъден”, коментира Марияна.

Снимка: btvnovinite.bg


Срокът на разследването е удължаван неколкократно заради експертизи, твърди окръжната прокуратура.

Докато екипът на bTV подготвяше този репортаж, беше повдигнато обвинение – за причиняване на смърт и телесна повреда от неправоспособен водач.

Шофьорът на автомобила и семейството му отказаха да застанат пред камерата ни. Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода в този случай.