Вижда се краят на 45-тото Народно събрание, освен ако не стигнем до сценарий БСП да получи мандат и да успее да привлече политическите сили, с които са гласували днес – ГЕРБ и ДПС; нова Тройна коалиция с концепцията за правителство на националното спасение. Това коментира в специалното студио на bTV социологът от „Маркет Линкс“ Добромир Живков след провала на парламентарното заседание.

„Видяхме в изявлението на Корнелия Нинова изключителен фокус върху социалната тематика. Освен предизборно ми се струва, че така може би полага основите на стъпки в тази посока. Тази заявка от обществото в немалка степен за реформа и промяна на политическата система в момента е блокирана“, посочи той.

Живков отбеляза и че още преди изборите е имало спекулации, че може да се стигне до кризисна ситуация, която след това да оправдае едно експертно правителство.

Огромната част от участниците в анкетата на bTV Новините заявиха, че ще повторят вота си от 4 април на евентуални предсрочни избори. Според Живков и социологическите сондажи са с подобни данни.

"Тенденции, които започват 7-8 месеца преди изборите, наблюдаваме, че продължават и след изборите - особено когато няма ново правителство, няма ново управление. Тенденцията на възход на партиите на протеста ще продължи", подчерта той.

Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ подчерта, че основният проблем на сегашното Народно събрание са „големите предизборни кошници“ на партиите с неизпълними обещания, които показват непримиримост и нежелание за диалог.

Според нея затова и върнатият мандат от „Има такъв народ“ идва с аргументи, които се приемат от най-близките им симпатизанти, но далеч не е еднозначна оценката на по-широката база на партията на Слави Трифонов, която иска „разграждане на модела“.

По думите ѝ депутатите трябва да придобият по-голяма коалиционна култура и да се научат къде да търсят консенсус и къде да не отстъпват. Затова и е важно дали в следващия парламент ще видим мнозинство от партии, които желаят да работят заедно.