В българските болници се използват три пъти повече антибиотици, отколкото в европейските, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в Европейски ден на антибиотиците.

В деня, посветен на усилията за намаляване на ненужната употреба на антибиотици специалистите апелират пациентите да не се самолекуват, да не прекъсват антибиотична терапия, назначена от лекар, и да не приемат антибиотици, ако нямат направена антибиограма.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев личните лекари вече избягват да предписват антибиотици за лечение на вирусни инфекции. По думите му, за да бъде изписан антибиотик, вирусната инфекция трябва да е преминала към бактериална пневмония.

Прекомерната употреба на антибиотици води до резистентност, припомни проф. Кантарджиев и допълни, че годишно в световен мащаб 25 000 души умират от бактерии, резистентни към антибиотици.

Специалистите призоваха родителите да не избягват задължителните имунизации на децата си, особено срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит „Б" и детски паралич.