Тристранният съвет обсъжда извънредно днес антикризисните мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, които кабинетът предложи преди около две седмици. Eто кои бяха те:

467 лева да стане минималната пенсия от 1 юли, а максималната - 2000. Всички пенсии да се увеличат с 10% плюс така наречената COVID добавка от 60 лева, която завинаги да стане част от пенсията.

И още. Без данък добавена стойност върху цената на хляба за срок от една година и 9% ставка за парно, топла вода и природен газ за битовите потребители.

А за шофьорите компенсации по 25 стотинки на литър за бензин А 95, дизел, метан и пропан-бутан.

От Българска стопанска камара обявиха, че по актуализацията на пенсиите се работи на парче, а от КТ „Подкрепа“ смятат, че българските пенсионери получават най-малко пари в Европа. 

Социалният министър отново увери, че от 1 октомври ще се направи опит да се премахнат големите различия при отпускането на пенсиите в различни периоди.

„При този вариант на 770 хиляди средно ще се увеличи с 15 процента, но не целим увеличаване, а отстраняване на една несправедливост“, каза Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

„Специален фокус трябва да има за пенсиите, има трудни въпроси как може пенсиите да са по големи от максималния осигурителен доход, дали хлябът ще поевтинее при нулево ДДС, имам причини да мисля, че това няма да стане“, заяви Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.