Бизнес, синдикати и правителство се събраха на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) днес. Причината е драстичното поскъпване на тока за бизнеса на енергийната борса.

Към днешна дата цената ел. енергията за бизнеса е 207 лв. за мегаватчас.

През октомври миналата година тя е била наполовина – 102,5 лв. за мегаватчас, а ноември – малко над 90 лв. за мегаватчас.

Държавата няма вина за шоковите цени на енергийната борса, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя напомни, че целта е следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Енергийният министър категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика.

Синдикатите поискаха от държавата да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, за да не се допускат такива скокове в цената на индустриалния ток.

Те се притесняват и от спекулативно повишаване на продуктите от първа необходимост.

Бизнесът предупреди, че предприятията, които могат да прехвърлят по-високата цена на тока върху продукцията си, ще го направят.

Онези, които не могат да вдигнат цените, ще се наложи да свиват производството или да спрат работа. Поскъпването на тока ще изяде и планираните увеличения на заплатите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!