Тримата охранители на мол във Варна, които на 14 март 2015 г. убиха болен мъж, получиха между 15 и 18 години затвор от Варненския окръжен съд.

Престъплението е извършено по хулигански подбуди, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

27-годишният Ангел Н. от Кърджали получи 18 години лишаване от свобода, 24-годишният Красимир Д. от Ямбол – 16 години, а 21-годишният варненец Цветан М. – 15 години, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. И трите ефективни наказания ще бъдат изтърпени при първоначално строг режим след влизане в сила на присъдата.

Съдът уважи частично и гражданските искове на роднините на убития Нягол Петров и потвърди мерките за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата охранители, които се намират във варненския затвор. 

На 14 март 2015 г. в 11 ч. подсъдимите Ангел и Красимир получили сигнал от човек от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ за клошар, който проси пари от посетителите в мола.

Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това жертвата Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството на мола, което забранявало лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център. 

До залата за видеонаблюдение, където нямат достъп клиенти на търговския център, охранителите започнали да бият жертвата, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения. Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, без да е агресивен, продължил 15 минути, като някои от гаврите подсъдимият Ангел снимал с мобилния си телефон.

При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите побоят над него с ритници и юмруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.

Около 12:26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12:50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол.

Близките на загиналия заявиха пред bTV, че са очаквали присъда доживотен затвор. "И сега не мога да си обясня с какво ги е провокирал. То се вижда, че с нищо не ги е провокирал”, категоричен  беше братът на Нягол – Петър Петров. В днешно време, те много по-рано ще излязат, посочи Калина Петрова, съпруга на брата на Нягол.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила около 57 удара по тялото на убития. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза на подсъдимите охранители установила, че са лица с утвърдено безпричинно агресивно поведение към по-слаби и беззащитни хора, с изразени дисоциални и дори садистични тенденции.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.