Две години след като млад мъж загина на "Мечи чал", прокуратурата намери виновни. Предстои обвинението да бъде внесено в съда.

През февруари 2015 г. 28-годишният Данаил Кънчев пада и се удря фатално в бетонна шахта - част от незаконно съоръжение за изкуствен сняг на писта „Мечи чал”.

„В моето съзнание това никога не е бил нещастен инцидент. От самото начало съм наясно, че в целия случай има извършено престъпление”, каза сестрата на загиналия младеж Веселина Кънчева.

Според държавното обвинение трима души са проявили немърливост към задълженията си. Не са обезопасили незаконната шахта и така са причинили смъртта на младия скиор.

„Привлекли сме три лица, съответно изпълнителният директор на акционерното дружество, което е стопанисвало пистата и ски съоръженията, както и прокуристи и едно лице, което е фактически е извършвало самите дейности по обезопасяването”, заяви Недко Симов.

Изпълнителният директор на фирмата-концесионер по това време отказа коментар.

Бетонната шахта, която уби младия мъж, както и цялата незаконна система за изкуствен сняг вече са премахнати. Съоръжението е изградено от дружество, в което участва и община Чепеларе, върху общински терен. От прокуратурата обаче все още не са установили вина за това.

„Ако шахтата е в общински имот, то общината носи отговорност, трябва да си я понесе и ще си я понесе. Няма да се върне брат ми при нас, но не искам това, което се случи на нас, да се случи на друг”, каза Веселина Кънчева.

Наказанието за причиняване на смърт поради професионална немърливост е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

По темата работиха Полина Ботева и Евелина Атанасова.