Трима служители на ДАИ – Пловдив са обвинени в искане на подкупи чрез изнудване, съобщиха от окръжната прокуратура.

Те са изнудвали транспортни  фирми от региона, за да не им пишат актове. Тримата са в ареста за 72 часа.

Те са дългогодишни служители на Автомобилната администрация. Изнудвали са десетки транспортни фирми от региона. Исканите суми са между 2000 и 5000 лв., за да не им пишат актове за нарушения. Един от придобил 12 имота по време на държавната си служба.

Собственик на една от фирмите с 300 тира е бил холандски гражданин, който е бил много изненадан от порядките ни. До момента обаче само трима от собствениците на транспортни фирми съдействат на прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Говорим за чиста форма на изнудване: или даваш, или ти спирам 300 тира  да извършват дейност и те ликвидирам... Ако трябваше да си изпълнят задълженията, вместо да съставят акт за 50 лева  или за триста,  към държавния бюджет под формата на санкции трябваше да има влезли 300 000 лева за една година, вместо това те получават подкупи и съставят акт за 50 лева”, разказва Румен Попов.

Наблюдаващият прокурор Георги Гешев добави, че схемата за изнудване е действала поне от 2 години. Понякога бил използван и посредник. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Минават, казват: „Ето имаме сигнал от чужда автомобилна администрация, че някъде камионът ви е минал на червено и не е дал мигач, ние сме длъжни  да извършим проверка" и са си ползвали такива поводи да си искат и други дребни суми”, разказва Гешев.

По време на разследването обвиняемите са били подслушвани повече от година.

Освободена е от ареста поради липса на доказателства за участие в престъпната схема временно изпълняваща длъжността директор на ДАИ - Пловдив Анна Генова. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Задържана предполагам, защото съм ръководител на службата към този момент, в момента съм на работа и си изпълнявам служебните задължения”, заяви Генова.

Тя отказа да коментира твърденията, че арестуваните инспектори са отчитали пред нея парите от подкупите и заяви, че „не знае за какво става въпрос”.

Прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража за тримата инспектори.

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане на тримата обвинени.