Днес изтича мандатът на управителя на здравната каса Румяна Тодорова, а Парламентът не е избрал неин наследник.

Има трима кандидати, сред които и Тодорова. Според източници на bTV, останалите двама са д-р Глинка Комитов, директор на Втора градска болница в София и д-р Иван Маджаров, бивш шеф на Районната каса в Пловдив.

Ситуацията изправи на нокти болници, аптеки и пациенти.

Предложения за нов се правят от парламентарните групи, като с решение на Народното събрание се избира един от тях. Това обаче не е направено и логичните въпроси сега са - ще се блокира ли работата на касата от утре, кой ще разпорежда плащанията към болници, аптеки, кой ще подписва протоколите за скъпоструващо лечение на пациенти.

С подписа на шефа на Здравната каса се разпределят около 3 милиарда лева годишно. С подписа на управителя на касата се нареждат и плащанията към джипита, специалисти, болници и аптеки.

„Ако са 2 седмици можем да поемем нещата , за да не се усети труса, но ако е повече аптеките предполагам повечето ще спрат да изпълняват рецепти по здравна каса", посочи магистър-фармацевтът Мая Попова.

Решение на Народното събрание за нов управител обаче се очаква в най-добрия случай другата седмица. „До тогава тя има право да подписва с разрешение на Надзорния съвет", подчерта председателят на здравната комисия в НС ген.Стоян Тонев.

Законът обаче не позволява това. Надзорният съвет възлага и от на подуправителя временно да изпълнява длъжността управител, когато мандатът е предсрочно прекратен, а не редовно изтекъл, както сега.

Законът не посочва изход в настоящата ситуация, което според източници на bTV поставя под въпрос всичко, което от утре ще подпише изпълняващият длъжността управител на касата.