80-годишният юбилей на Симеон Сакскобургготски събра в двореца „Врана“ в София почти цялото царско семейство, знатни особи от целия свят и официални гости от България.

„Цялото семейство сме тук, просто не е за вярване след толкова години в изгнание. Има моменти, в които, колкото и да се опитвам да съм рационален, емоциите надделяват. Но да сме живи и здрави всички“, каза юбилярят.

През деня той неведнъж се просълзи.

Както отива на един царски рожден ден, той започна с молебен за здраве, отслужен лично от патриарх Неофит.

Сред най-знатните гости се отличаваше испанската кралица-майка София.

Наследникът на единствената дъщеря на Симеон Сакскобургготски – Симеон-Хасан, разкри, какъв подарък е приготвил за дядо си – пръстен с Мики Маус.

Снимка: БГНЕС

Няколко часа по-късно Симеон-Хасан си играеше в двора на двореца „Врана“, където продължи тържеството.

Не остана незабелязан стоицизмът, с който домакинът и най-вече дамите издържаха прави, макар и на високи обувки. Съпругата на Симеон II споделяше с гостите, че много обича България, а сестра му Мария-Луиза дълго държеше букет от здравец. Тя сподели, че е много щастлива да е отново в родината и уверяваше гостите, които познава по-добре, че следи какво се случва с тях от интернет или българска телевизия.

На всеки половин час биенето на стенния часовник подсилваше царската атмосфера.

Сред стотиците, уважили рожденика, се отличаваха трима президенти – Румен Радев, Георги Първанов и Петър Стоянов.

Настоящият държавен глава подари от свое име, от името на вицепрезидента Илияна Йотова и на съпругата си Десислава Радева старинен швейцарски джобен часовник от края на XIX в. с лика на цар Фердинанд – дядото на Симеон II.

Мария-Луиза се пошегува с Георги Първанов, като му напомни, че отдавна не са пили сок, а доня Маргарита каза на президента Петър Стоянов, че много се радва да го види.

Нашите колеги Кристина Баксанова, Вяра Деянова, Светослав Иванов и Антон Хекимян също бяха сред поканените на тържеството.

Специалната изненада за рожденика беше изпълнение на емблематичния хор на бистришките баби.

Снимка: БГНЕС

За пръв път от 2007 г. насам царското семейство се събра в почти пълен състав в България – заради изпити отсъстваха синове на княз Кубрат и княгиня Карла. За последно децата и внуците на Симеон II бяха заедно във „Врана“ за неговия 70-и рожден ден.

По план царското семейство и техните гости трябваше да си направят официална обща снимка, но това така и не се случи.