Водещият на сутрешния блок на БНТ Иво Никодимов е бил нападнат в района на Орлов мост в столицата малко след 15 ч. днес.

Нападателите са били трима мъже, съобщават от обществената телевизия.

Журналистът сам се е придвижил до сградата на БНТ. Той е настанен във ВМА с наранявания по лицето.

Не са известни извършителите и мотивите за нападението. Мъжете са избягали веднага. Иво Никодимов не е чул предупреждения и заплахи от извършителите на побоя.

Предстои изясняване на обстоятелствата по случая и издирване на нападателите, уточниха от МВР.

Няма данни за очевидци, търсим камери в района, мобилизиран е целият реурс на СДВР”, увери главният секретар на МВР Младен Маринов.

Няма данни Никодимов да е получавал заплахи преди това. „Той не го свързва с дейността си, не е разследващ журналист, не се сеща за конфликти, които биха довели до това”, каза Маринов.

Основната версия, по която се работи, е хулигански подбуди и непредизвикана агресия.

Пострадалият журналист е в стабилно състояние, напълно контактен и с ясен спомен за случилото се. Травмите му не са животозастрашаващи, каза пред bTV директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

В болницата се извършват още изследвания. Очаква се резултатът от скенеровото изследване на главата и лицето.

От БНТ осъдиха нападението. "Надяваме се, че извършителите на нападенията над журналист, както и на други граждани, ще бъдат открити и наказани", се казва в позицията на телевизията.

„Служителите на БНТ, работещите, журналистите и всички екипи изпитваме огромно възмущение от това брутално посегателство срещу граждани. Когато обаче това посегателство е и срещу журналист, ние го приемаме и като агресия срещу свободата на словото”, отбеляза Даниел Чипев, директор на дирекция "Информация" в БНТ.