Трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел изготвяне и разпространение на неистински български документи за самоличност, съобщиха от прокуратурата.

Te са били задържани на 4 ноември 2021 г. на територията на София, Пловдив и Враца при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. Наложена им е била парична гаранция в размер от 10 хиляди лева.

Предстои да бъде повдигнато обвинение и на още един участник в групата, който в момента е под карантина заради COVID-19, допълват от прокуратурата.

Според доказателствата групата е изработвала и разпространявала подправени задгранични паспорти, лични карти и други документи от юли 2018 г.

При акцията на органите на реда са били иззети множество лични документи, копия и заготовки за лични документи, цветни принтери, ламинатор, тефтер със записки, мобилни телефони, СИМ карти, документи за парични преводи, компютър, лаптоп.

От прокуратурата допълват, че се разследват данни и за това, че участниците в групата са изготвяли неистински български документи на чужденци - мигранти, с които те да придобият правата за свободно придвижване на европейски граждани и да преминат границата от една съседна балканска държава в друга по пътя си към Западна Европа.