На 24 май наградите "Аскеер" ще бъдат връчени за 27-и път. Тримата претенденти за водеща мъжка роля са Владимир Карамазов, Свежен Младенов и Иван Юруков.

Владимир Карамазов е завършил в класа на проф. Сейкова през 2002 г. и оттогава играе основно на сцената на Народния театър. Участвал е в повече от 30 театрални постановки, филми и сериали. Вече има две номинации за "Аскеер", от които за изгряваща звезда през 2003 г. и за поддържаща мъжка роля през 2011 г. През 2013 г. е награден със "Златен век" за принос в културата от Министерство на културата. Тази година Владимир Карамазов е номиниран за "Аскеер" за ролята си на Ален Рей в "Богът на касапницата".

"В нашата професия, ако тръгнеш да чакаш награди, те никога не идват. По-скоро се радвам за самото представление, защото аз го харесвам. Минахме през много трудности. И с течение на времето си давам сметка, че през колкото повече трудности минеш, толкова по-скъпо ти става то", казва Карамазов.

"Мога да кажа, че в момента това ми е най-тежкото представление, слава Богу, публиката това не го забелязва, тя си мисли, че ни е леко. Много е трудно да уцелиш представлението, което ще те удовлетвори най-много, но аз мисля, че тук го уцелихме, и това ми стига занапред за дълъг период от време", допълва той.

Снимка: btvnovinite.bgСвежен Младенов е завършил в класа на проф. Стефан Данаилов през 2004 г. и от следващата година започва да играе в театър "Възраждане". Има една номинация "Икар" през 2006 г. за актьорски дебют в спектакъла "Някой зад вратата", а номинацията си за "Аскеер" получава за ролята си на поп Кръстьо във "Великденско вино".

"Поп Кръстьо – всички знаят кой е – предал Левски, поне така се твърди. Това е една историческа личност, но ние не сме наблегнали на тази историческа личност, на тази ситуация, тя е само повод да се наблегне на много вечни теми като  завистта, предателството – все неща, които вълнуват всеки", пояснява той.

По думите му за подготовката на всеки образ са нужни 2-3 месеца.

"Най-трудно е да си истински. Най-трудно е да си жив – да не е просто образ, а да си реален човек, да имаш реални проблеми", казва още той.

Снимка: btvnovinite.bg


Иван Юруков завършва в класа на проф. Стефан Данаилов през 2004 г., като със Свежен Младенов са в един клас. Играе в Драматичния театър във Враца, Сатиричния театър, театрална работилница "Сфумато" и "Театър 199", но от 2005 г. е част от трупата на Народния театър. Участвал е в над 30 театрални постановки, филми и сериали. Три пъти е номиниран за "Аскеер" за изгряваща звезда, но тази година номинацията му е за водеща мъжка роля като Найден в "Майстори".

Признава, че не е имал очаквания да бъде номиниран.

"Никога не ме е водило някаква номинация или признание, за да работя върху някаква роля. По-скоро номинацията е някаква далечна реакция на случващото се на сцената. То никога не може да бъде водещо. То просто е като един щрих, едно отбелязване, че сме на прав път", смята актьорът.

"Найден е човек на устоите, на изкуството, човек на честта, какъвто ми се иска аз да бъда. И аз като негов адвокат се опитвам някак си да почерпя от него и да го използвам в собствения си живот. Може би това съм взел и към това се стремя", отбелязва Юруков.