За първи път откакто е на политическата сцена лидерът на партия „Има такъв народ“ даде пресконференция, на която отговори на въпроси на всички медии. Слави Трифонов и екипът му дадоха брифинг в студиото на партийната телевизия.

На въпрос на bTV, каква е неговата лична равносметка за това, как от 23% подкрепа партията падна до под 4%, Трифонов отговори така: „Мисля, че не сме удовлетворили очакванията на група хора да направим нещо, което те са сметнали, че трябва да се направи, пък ние не сме го направили. Очаквате да си посипя главата с пепел ли?!“

Слави Трифонов повтори, че „причината за разпада на коалицията около Кирил Петков е вдигането на ветото за еврочленство на Северна Македония“.

„Има четири думи, които аз мразя да произнасям и те са „Аз нали ви казах“. Трябва да се върне ветото към Северна Македония, това е задължително - ако има такова възможност. Това е единствения начин да се спре антибългарската кампания“, каза още той пред журналистите.

„Има такъв народ“ гледат към изборите. Проучване, поръчано от тях им отрежда 8,5% в следващия парламент.

На въпрос на bTV дали „Има такъв народ“ ще е опозиция или част от управление в следващ кабинет, Трифонов отговори „Не мога да отговоря конкретно, но ще ви отговоря със сигурност. Не мога да гадая и да произнасям едни и същи фрази. Ще ви отговоря със сигурност като минат изборите. Преди изборите казах, че коалиция е невъзможна, а след изборите „Да“ (възможна e – б.р.).“

Партията събира и подписи за свикване на Велико народно събрание. Референдумът за президентска република не е обсъждан с държания глава Румен Радев.

„Откакто е президент съм се виждал един път, не сме водили никакви разговори по отношение на тази идея, която ние имаме“, казва още Трифонов.

Лидерът на „Има такъв народ“ не разкри какво ще съдържа декларацията, която той заяви, че ще  подаде към антикорупционната комисия.