Три училища във Велико Търново останаха без парно, в гимназията по електроника утре ще имат по-кратки занятия. На студено са общо една трета от абонатите на местната Топлофикация.

Причината - поредица от аварии заради амортизираната инсталация, която е на над 50 години. Професионалната гимназията по електроника е едно от 3-те училища останали без парно.

„Дойдоха двама представители на Топлофикация и казаха, че има много голяма авария някъде по трасето“, обясни Николай Тодоров, охрана и парова поддръжка в ПГЕ „Ал. Ст. Попов“.

Утре учебните часове ще бъдат намалени на 30 минути. 

„В класната стая ще бъде 18 градуса. Ако тази повреда продължи 2-3 дни по този начин ще се справим. От сряда нататък, имам предвид четвъртък и петък ще намерим някакви алтернативни начини за отопление, защото ние нямаме климатици. Нямаме нищо друго. Паралелките ще бъдат локализирани временно в определени класни стаи, които ще вкараме радиатори или нещо друго, което със сигурност ще осигурим“, каза Нели Николова, директор на ПГЕ „Ал. Ст. Попов“.

На студено остават и над 1000 домакинства.

От дружеството казаха за bTV, че ситуацията не е необичайна. Настоящите аварии са локални и се работи по отстраняването им, а засегнатите ще бъдат компенсирани от Топлофикацията.