Три тира с дарения от детски градини и училища от цялата страна тръгнаха към българските неделни училища в Украйна. Помощите бяха събрани в кампанията „Деца помагат на деца“ на Министерство на образованието и науката (МОН).

Министърът на образованието Николай Денков предаде символично дарението на Олга Колот, председател на Терновско българско дружество „Иван Вазов” в град Николаев и районен кмет на кв. „Терновка“, където живеят повече от 6000 украински граждани с български произход. Тя ще координира разпределението на помощите в Украйна.

Тировете тръгнаха от логистичния център на БЧК в софийското с. Лозен. На камионите бяха  натоварени 74 палета, съдържащи кашони с продукти от първа необходимост.

Допълнителни 26 палета ще бъдат качени от базата на БЧК в с. Пиргово, област Русе. Помощите включват над 250 кашона с раници и ученически пособия, близо 70 кашона с одеяла и възглавници, над 170 кашона със сапун, почти 160 кашона с памперси. Сред даренията са още хигиенни материали, спални чували,  фенерчета, термоси, четки и пасти за зъби и др. 

В кампанията „Деца помагат на деца“ се включиха ученици от 776 училища в България, участваха и детски градини. Даренията бяха събрани в областните градове в страната и доставени на двата адреса в Русе и София с помощта на регионалните управления на образованието на МОН.

Помощите ще бъдат разпределени между семействата на децата от 63 неделни училища в Украйна. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.