Плакети от МВР получиха банковите служителки Цецка Цекина, Кристина Костова и Снежанка Йорданова за проявената от тях смелост и гражданска доблест. Наградите им бяха връчени от вътрешния митистър Бойко Рашков на церемония в МВР.

Снимка: МВР

Професионалната реакция и подаденият сигнал от служителката на банков клон в Дупница – Цецка Цекина, доведе до бързото разкриване на извършителя на въоръжен грабеж. На 17 юни в офиса влязъл клиент, но подозрителното му поведение направило впечатление на касиерката в офиса. Тя веднага натиснала паник бутона, заключила вратата и така успяла да спре нападателя.

Агресорът стрелял, изблъскал я, успял да грабне наличните в касата пари, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал обаче за по-малко от  час и половина мъжът е установен и задържан.

Кристина Костова и Снежанка Йорданова са наградени за предотвратен опит за грабеж от банков офис във Варна.

На 17 юни към 17.32 часа, в офис на банка нахлул неизвестен мъж, който заплашил касиерката Кристина Костова, която  обаче отказала да му даде парите от касата. По същото време в офиса се върнала и втората служителка – Снежанка Йорданова. Тя запазила самообладание и бързо успяла да натисне паник бутона. След незабавните действия на служителите на Първо РУ-Врана и криминалната полиция, мъжът е задържан.

Снимка: МВР

„Бих искал да обърнем повече внимание на три жени с качества, които не се забелязват  често. Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им“, заяви при награждаването им министър Бойко Рашков.

Той изказа благодарност и към служителите на МВР за професионалните действия, довели до бързото задържане на двамата извършители.