Официално: едва петима са санкционираните от  екоинспекторите за паркиране на пясъка на плаж Болата край Каварна. Той е в границите на резерват „Калиакра” и според властите има строг контрол.  Разрешени са посещения с научна цел, преминаване на хората по маркирани пътеки, но не и паркиране на автомобилите на пясъка.

Снимка: bTV

„Вчера имаше три реда коли тук, никой не взема мерки”, коментира обаче един от почиващите. Плажуващите недоволстват и от джиповете, които спират на брега, за да вадят лодките на риболовците.

Снимки на коли, заседнали във водата се появяват и в социалните  мрежи. Сигнали до институциите обаче няма.

Снимка: bTV

„Има по-големи лодки и рибари, които не са много добросъвестни и решават, че могат да влязат вътре във водата с високопроходимите си джипове, но много често остават. Пък като останат няма кой да ги изтегли и след това започват да търсят помощ от нас. Като докараме трактор да го изкарат, снимат нас”, разказва кметът на Българево Георги Георгиев.

Снимка: bTV

Според кметицата на Каварна Нина Ставрева резултат от глобите няма: „Ние още от 2017 г. сме поели по пътя да се намери този регламент, за който всички жадуват и този плаж да бъде изваден от границите на резерват „Калиакра”.

Снимка: bTV

Риболовците пък настояват да бъдат изградени подходи за пускане на лодките във водата.