Обявено е бедствено положение на територията на общините Хайредин, Борован и Мизия, съобщиха от пресцентъра на областния управител на Враца. Заради обилните валежи и опасността от преливащи язовири са предупредени кметовете на общините, които трябва да предприемат съответните мерки за защита на населението.

Междувременно стана ясно, че пожарните екипи на реагирали на 150 сигнала във връзка с проливните дъждове през последното денонощие.

Най-много са подадени в Ямбол, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и София, като няма данни за пострадали или бедстващи хора.

В Ямбол по-голямата част от сигналите е за наводнени мазета и приземни етажи. В област Враца по обяд днес е прелял язовир Рогозен 1, като там е обявено бедствено положение от кмета на общината.

В Ловешко продължава отводняването на имоти в село Катунец. Още вчера придошлите води на река Катунешка са заляли два моста, водещи към квартал с 40 жители. Осигурена е храна, вода и медикаменти.

В Плевенско продължава да прелива язовир „Стопански двор”, но обстановката се нормализира.

В Мизия са наводнени десетки сгради, разрушени са и улици. Местните хора разказват, че кошмарът отпреди четири години се върнал с пълна сила. Наводнена е и детската градина.

Водата дошла от шосето и потопила първия етаж на семейство Петрови. Кошмарът отпреди четири години се върнал с пълна сила. „Нямахме време да изнесем поне най-необходимото. Сега мога ли да си позволя отначало да го правя и за какво да го правя вече”, казва Георги Петров.

Ремонт за десетки хиляди левове отива на боклука.

Цяла нощ и цял ден пожарникари отводняват имота, в който живеят три поколения. Най-малкият член на семейството е едва на седем месеца.

Фамилията обмисля да се изсели от градчето.

Преди четири години при голямото наводнение в Мизия загинаха двама души, а други 800 бяха евакуирани. Властите и хората са разполагали с 48 часа преди града да бъде потопен под вода. Сред причините за потопа бяха скъсани стени на два язовира.