След три години в следствения арест и под домашен арест, бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева излиза на свобода срещу гаранция от 10 хиляди лева. Паричната гаранция била платена. Иванчева обаче има забрана за напускане на страната. Това реши Върховният касационен съд, който се очакваше да даде ход на делото. И прокуратура, и подсъдимите обжалват осъдителните присъди на Апелативния специализиран съд.

Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха зрелищно арестувани при Спортната палата на 17 април 2018 г. Бяха държани с часови на кръстовището, акцията се ръководеше лично Иван Гешев, по това време ръководител на Специализираната прокуратура.

В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари. Белязани пари бяха открити и у бившия районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Според обвинението той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин. 

Налагането на по-лека мярка за неотклонение върховните съдии аргументираха с липсата на опасност Иванчева да се укрие, както и фактът, че очаква дете и е необходимо да проследява бременността си. Бившата кметица призна, че няма сумата за гаранцията.

Днес ход на делото във Върховния съд по същество не беше даден. Защитата изиска справка от Висшия съдебен съвет за дисциплинарно дело срещу ръководителя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, който председателстваше и съдебния състав, постановил осъдителните присъди срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров.
„От това може да произтече отмяна на решението на апелативния спецсъд и връщане за ново разглеждане на делото, което ние искаме“, каза Емануил Йорданов.

Йорданов обаче не изключва вероятността Висшия съдебен съвет да не се е занимавал  с дисциплинарното производство.

Специализираният наказателен съд осъди Иванчева на 20 години затвор, Петрова на 15, а Дюлгеров на 12 години. Апелативният специализиран съд намали присъдите.

До делото във Върховния касационен съд днес се стигна заради протест и на подсъдимите, и на прокуратурата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!