Има много голям скок на тревожните, невротичните и депресивните състояния, смята д-р Цветеслава Гълъбова, като уточнява, че все още няма официална статистика за 2020 година. В дългосрочен план ни чака трайно задържане на високия брой на невротичните психични заболявания, както и депресивните такива, смята още тя.

Д-р Цветеслава Гълъбова

Д-р Гълъбова е директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Според нея проблемът е много сериозен, особено що се отнася до децата: "При сегашната ситуация, когато децата ни са подложени на стрес, дистанционното обучение продължава вече една година, те се десоциализират и са изложени на много висока експозиция на електронни устройства, което води до хиперактивност и депресивни състояния", казва тя в интервю за Ladyzone.bg.

Тя подчертава, че депресията няма полови „предпочитания“, но жените са по-склонни да търсят помощ, поради което може да се създаде невярното впечатление, че повече боледуват от такива състояния.

Д-р Гълъбова говори и за един много тревожен факт по отношение на работодателите и служителите им, които са преминали или преминавт през период на тревожност или депресия.

"Често работодателите манипулират служителя с психично разстройство и услужливо му предлагат да напусне, за да „щади здравето си“. А когато договорът е прекратен по взаимно съгласие, КТ не може да осигури защита. Именно в това е непочтеността на работодателите – един човек, прекарал депресивен епизод е психастенен (отслабени са психичните му сили и защити) и много лесно може да се поддаде на внушение, особено такова, поднесено му под формата на грижа за него самия. Моят съвет е да не се дава съгласие за уволнение, а служителят да настоява да му бъде прекратен трудовия договор по някои от другите членове на КТ", подчертава тя.

Цялото интервю с директорката на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова ще намерите тук:

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!