Заради навяванията Троянският проход е почит невъзможно да бъде почистван през зимата.

„Продължава тревогата за почистване на Троянския проход, който АПИ затваря четири месеца в годината. Това създава проблеми за бизнеса. Така, ако искате от Ловеч да стигнете до Пловдив - трябва да минете през София”, коментира Донка Михайлова, кмет на Троян.

Проходът е предпочитан от водачите на леки и товарни автомобили заради краткия преход от 40 км, от Северен централен към Южен централен район на България.

Проходът е предпочитан от водачите на леки и товарни автомобили заради краткия преход от 40 км, от Северен централен към Южен централен район на България.

"Ние имаме ежедневни доставки на материали. Голяма част от материалите през този проход и преминаването на готова продукция оскъпяват транспортните разходи средно с около 400 лв на курс”, коментира Владислав Кардашимов, председател на дървообработваща кооперация, Троян.

Навяванията в Добруджа също са бич за работещите по пътищата - факт, който беше потвърден при ураганния вятър преди седмица. 

“Областта отново ще бъде изненадана за съжаление. Причината е, че там се получават огромни снегонавявания, а съоръжения за спирането им не се изграждат”, коментира Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

От областното пътно управление обясниха за bTV, че оградите срещу навяванията ще бъдат монтирани следващата седмица.

“Снегозащитни огради - 7-10 километра, щe бъдат разположени на най-критичните участъци”, коментира Георги Стратиев, директор на областното пътно управление в Добрич.

„В тези участъци не се образуват преспи или ако се образуват, са с много малък обем и не затрудняват работата на снегопочистващата техника. Техниката работи в много по-облекчен  режим, тъй като не се образуват снежни валове и преспи”, коментира още той.

Съоръженията са ангажимент на фирмата, която по договор чисти в областта. А ефект от тях има,  категорични са от пътната агенция.

За прогнозата за времето в следващите дни - вижте тук.