Трето денонощие остава бедственото положение в община Хайредин заради опасенията от наводнения. Тревога има и сред жителите на град Мизия, където река Скът достигна критични нива.

Междувременно кабинетът заседава извънредно заради опасността от преливане на реки. Правителството реши да отпусне 3 милиона лева за най-пострадалата община – Хайредин. С парите започва спешно укрепване на стената на язовир „Рогозен 1”.

Страхът и притеснението у хората в засегнатите общини обаче остава въпреки уверенията на властите, че ситуацията е овладяна.

Всички реки в България са под наблюдение, стана ясно от заседанието на правителството днес.  Ситуацията с най-рисковия язовир „Рогозен 1” вече е преодоляна. Нивото му е паднало с 28 сантиметра.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Крушовица има около 50 наводнени двора, но причината не са прииждащи води, а по-скоро подпочвени, уточниха от „Пожарна и аварийна безопасност”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Сутринта нивото на река Скът се е покачило с 6 сантиметра, но дори да достигне 40, ще остане по-ниско от опасната кота на преливане. 

Снимка: btvnovinite.bg

Всички реки в България са в този момент пълноводни, но не са достигнали критични нива. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вероятно до края на седмицата долните течения на Места, Арда, Струма, Искър, Тунджа, Марица и Камчия ще бъдат с повишени нива, но не се очаква да прелеят.

Нивото на река Скът при село Крушовица спада. Жителите му обаче продължават да идват с тревога на моста. Малина Каменова е пострадала от наводнението преди 4 години. Тогава реката залива улицата, а жената се спасява, като скача през прозореца.

След бедствието преди 4 години на улицата са останали само две обитаеми къщи. Цяла нощ самотната жена наднича през прозореца.

За разлика от Крушовица, нивото на река Скът при Мизия продължава да се качва. През целия ден не спря отводняването на улици и дворове. Властите обаче уверяват, че реката няма да излезе от коритото си.

През изминалото денонощие нивото на водата в проблемния язовир „Рогозен 1” спада. Проблемният преливник е затрупан с камъни.

Снимка: btvnovinite.bg

Заместник-министърът на енергетиката и областният управител на Враца провериха състоянието на водоема.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои изграждането на бетонен пояс и сифони. С отпуснатите от кабинета пари язовирите „Рогозен” и „Бързина” ще бъдат изцяло ремонтирани през лятото.

Въпреки уверенията, че опасност няма, Малина Колева от Крушовица все пак ще напусне дома си през нощта, за да не подлага на риск живота и здравето си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес посети родното си село Крушовица, разкритикува управляващите. Според нея прокуратурата още миналата година е описала 205 опасни язовира в специален доклад. „Днес правителството в безпомощност и хаос отпуска 3 милиона лева за Хайредин. Добре, но останалите 205? Трябва системен подход”, подчерта тя.