Продължават преговорите по третия мандат за кабинет. Този понеделник БСП се срещна с туристическия бранш и полицейските синдикати, за да потърси и тяхната подкрепа. Акцент в разговорите беше актуализацията на бюджета.

От туристическия бранш обявиха, че са постигнали с БСП консенсус кои мерки са неотложни и могат да бъдат приети още от този парламент с актуализация на бюджета. Например компенсации и при частично затваряне на бранша.

„Трябва да се намерят пари за бранша, защото тези 400 милиона не стигат доникъде, искаме и промяна при 60/40“, заяви Евгени Зумпалов от Сдружение на заведенията в България.

„Те искат 60/40 да бъде променено на 80 на 20, ако бъдат затворени бизнесите им“, допълни председателят на НС на БСП Корнелия Нинова.

Проблеми от икономически характер, които изискват актуализация на бюджета изложиха и синдикатите в МВР. Според тях трябват допълнителни пари за командироване на полицаи по границата при нова бежанска вълна.

А ако няма актуализация на бюджета, „не може да се изплатят заплатите за ноември и декември. Така че ако някой иска да работи без пари, може би е добре да дойде да си подаде заявлението за работа в МВР“, коментира Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите от МВР.

„Ние затова правим тези срещи открити, да видим реалните проблеми и да се убеди обществото, че е необходима актуализация, единственият начин това да стане е да задържа мандата две седмици. иначе върна ли го – край“, каза Корнелия Нинова.

Според БСП от резерва от милиард и 200 милиона, предвиден от служебния кабинет могат да дойдат парите и за бизнеса, и за полицаите.

Този вторник левицата ще се срещне с работодатели, синдикати и други секторни организации.