Още една радиоактивна плочка е намерена в петък вечерта от служителите на ДАНС. Тя е била скрита в тухла на ограда, научи bTV.

Вече има трети обвинен по разследването за незаконен трафик на опасния радиоактивен изотоп америций 241.

Един от трафикантите е държал плочките в свой имот години наред, без да знае, че те са опасни, става ясно от адвокатите на задържаните.

Според друг задържан, който по професия е автотенекиджия, една плочка му била дадена от негов познат за съхранение с обяснението, че било специален метал.

Снимка: Емил Кацаров

Георги Кулов от Карлово държал плочките в имота си. Знаел, че струват много, но не предполагал, че са радиоактивни. Тръгнал да търси купувачи, защото имал нужда от пари.

По професия Георги всъщност е животновъд, осъждан, но реабилитиран.

 

Тримата адвокати на задържаните поискаха 30 минути отсрочка от съда, за да се запознаят с материалите по делото.

В момента пловдивският окръжен съд гледа постоянните мерки да неотклонение на тримата, арестувани за съхранение на опасни радиоактивни пластини.

Снимка: Емил Кацаров

Прокурорът по делото обясни за bTV, че при разпитите тримата задържани са посочили мъж от Сопот, който преди години им е предал радиоактивните пластини за съхранение.

При направената проверка и издирването на това лице, се оказало, че мъжът от Сопот е бил осъждан през 2009 г. за съхранение на америций 241. Мъжът обаче е починал през 2018 г.

Тримата задържани са се познавали.