В ломското село Станево отново чакат избори, след като трети поред кмет е отстранен заради документно престъпление. Кметството на Станево е заключено от седмици.

Улично осветление няма, плевелите превземат градинки и тротоари, няма кой да се погрижи и за читалището.

До тук се стига заради предсрочното освобождаване на досегашния кмет Милен Милчев. Общинската избирателна комисия вече приключва процедурата, тъй като има постановена присъда от ломски Районен съд по наказателно дело, което е било образувано срещу него", обясни Теодора Каменова, председател на ОИК-Лом.

Междувременно Милчев сам се отказал от мястото си. Той е с тримесечна условна присъда заради издаване на сгрешено удостоверение за наследници.

Обяснява грешката си с неуредиците в регистрите:

„Всеки си е писал каквото си иска вътре. Един път каквото са знаели хората в селото, после какво се води по смъртен акт. (…) И по един начин са писани в една книга, а по съвсем различен начин са писани в друга книга. И ти си мислиш, че са различни, отделни хора. Да, ама това се оказва, че са едни и същи хора", каза Милен Милчев.

По същата причина са осъждани и отстранявани и предишните два кмета на селото - майка и син. Поредният бивш подозира, че ще е така докато данните не се въведат в единна локална база.