Трети ден в Сакар бушува голям горски пожар. Той обхвана десетки хиляди декари площ между четири села. Заради огнената стихия, община Свиленград обяви бедствено положение.

Огънят премина през едно от селата и изпепели селскостопански постройки и дворни места. 30 километра на изток гори и широколистна гора между селата Младиново, Пъстрогор, Момково и Васково.

„Пожарът е под контрол и ситуацията е малко по-спокойна. Късно снощи обаче огънят на няколко пъти е сменял посоката си. Бил е труден за овладяване. Горят около 15 000 декара, като 7000 декара от тях са гори“, обясни областният управител на Хасково Генка Райчева.

От думите ѝ става ясно, че ситуацията в Пъстрогор все още е сложна. „Не мисля, че забраната за извършването на селскостопански дейности не е крайна, защото това е единствената възможност да предпазим населението от други пожари“, обясни още Райчинова.

„В момента можем да кажем, че нещата са под контрол. Критичен участък има по пътя към Младиново - главният път. Ще имаме работа по този участък, тъй като той може да ни създаде проблеми през деня. По тази причина ще държим пътя затворен“, обясни коментира ситуацията комисар Николай Вълчев, директор на ОДМВР-Хасково.

Пожарът край странджанското село Кубадин е локализиран по последна информация. Вятърът е стихнал късно снощи и за момента няма опасност за населеното място.

Пет екипа на пожарната и горски служители охраняваха през цялата нощ района около селото, за да не допуснат огъня да навлезе близо до къщите.

Предполага се, че пожарът е възникнал след запален от бежанци огън и бързо се е разгорял заради силния вятър, високите температури и сухата растителност.

Снощи втори пожар пламна и край селата Горно и Долно Ябълково, община Средец. Общо шест екипа на пожарната от Бургас и Ямбол се бориха с пламъците.

Общо 174 пожара са ликвидирани в страната за последното денонощие, съобщиха сайта си от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) - МВР. Реагирано е на 208 сигнала за произшествия, при които има един пострадал човек. 

При 32 пожара е имало преки материални щети, от които девет в жилищни постройки и пет - в спомагателни и паянтови постройки. А в други 142 случая не е имало преки материални щети, съобщават от ГДПБЗН. От тях 93 са в сухи треви и храсти, четири - в стърнища, 41 - в отпадъци.

Извършени са общо 26 спасителни дейности и помощни операции, от които шест при катастрофи в транспортни средства и една при промишлени аварии.