Трети ден протести в най-голямата болница за спешна помощ у нас.  Медици от „Пирогов” излязоха пред лечебното заведение, за да изразят недоволството си.

Лекари, сестри и санитари призоваха бивши и настоящи пациенти да подкрепят исканията им за оставка на ръководството на болницата.

Протестът започна във вторник, когато бяха дадени примери за скандални, според протестиращите, назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи заплати за сметка на служители, чиито възнаграждения били намалели. Твърдят, че има натиск за преподписване на трудови договори и орязване на заплати.

От ръководството на болницата отрекоха всички твърдение и уточниха, че единствено допълнителното материално стимулиране за октомври е забавено. Бонусите ще бъдат изплатени на куп за Коледа.

Те излязоха с официална позиция по повод протестите.

В нея се казва, че категорично не са съгласни с начина на вземане на решения от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена по отношение на представянето на „Пирогов” пред обществото.

Декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни са абсолютни инсинуации, допълват от ръководството.

„Изложените тези може да приемем единствено и само като акт, целящ да урони дългогошното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването”.

Не е ясно кой и защо цели „Пирогов” да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми посредством всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение, се казва още в позицията на ръководството.