Третата вълна на коронавируса не стихва и днес новозаразените са над 4300. Всеки пети тест е положителен. Расте броят на настанените в болница. Очаква се здравните власти да решат ще бъде ли наложен почти пълен локдаун в София и Бургас, които са двете най-критични области.

786 и 721 на 100 000 души е заболеваемостта за 14 дни в Бургас и София. 7 области - Кюстендил, Плевен, Враца, Перник София област, Силистра, Шумен - имат над 500 болни на 100 000. Те попадат в лилавата зона на картата.

Снимка: btvnovinite.bg

Единственият "оазис" на все още малко установени случаи на коронавирус е Търговище, спрямо данните от картата за страната. За последните 24 ч. там са диагностицирани 13 новия случая на короанвирус.

Информацията е изготвена от екип на bTV Новините и е базирана на статистиката в Единния информационен портал.

Натискът върху здравната система постоянно расте, отчита проф. Генчо Начев, който е директор на столичната болница „Св. Екатерина“. И там все по-голяма част от леглата, предвидени за COVID болни, са заети.

„Напрежение има в болниците. Преди един месец 50% от леглата бяха заети. Сега - 75%. Ние се готвим за най-лошото, при което ще се наложи някои болници да станат COVID болници“, каза Начев.

Той отчита, че ситуацията у нас се влошава. Според него не е трябвало мерките да се разхлабват.

„Ако сега не ги въведем, един ден ще ни питат защо не сме ги въвели. И тогава жертвите ще са много“, каза той.

Проф. Начев наблюдава още, че новите варианти на коронавируса по-често засягат млади хора, а в някои случаи води до по-тежко боледуване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!