Проверка на bTV в няколко ваксинационни пункта показа, че в тях не е направена нито една подсилваща доза, включително и в пункта на „Пирогов“.

Право на нея имат 5 групи, сред тях и възрастните хора над 65-годишна възраст. Докато от здравното министерство твърдят, че няма нужда от конкретната заповед, лекарите са категорични, че не могат да започнат без инструкции, и връщат желаещите.

Ваксинирана в края на април,  Снежанка Николова изчислява, че в края на октомври ще може да си постави трета доза.

„На възрастите с годините имунитетът ни намалява. Уязвими сме дори при малък допир с външния свят. Аз съм и с Хашимото, и с диабет и си бях  решила да си се ваксинирам“, споделя жената. 

Макар че малко след ваксината е имала много антитела, не изключва възможността защитата й да е намаляла. Затова иска да я подсили - и заради годините, и заради заболяванията си.  

На теория Снежана попада в една от петте рисковите групи, които подлежат на трета доза с препарата на „Пфайзер“, но на практика няма къде.

„Нямаме официална заповед, нямаме инструкции от РЗИ как да действаме с третата доза. Няма я вкарана в системата и ако я сложим, няма как да я документирам. В момента, ако дойде някой да си я постави - няма как да стане“, отбелязва д-р Мирослав Кефеджиев – лекар в изнесен ваксинационен пункт.

От министерството потвърдиха за bTV и днес, че подсилващите дози могат да се поставят и в момента. Работи се и по промяна в софтуера, която да ги въвежда в системата.

Междувременно, първият човек имунизиран с ваксината на  „Пфрайзер“, вече си постави трета доза. Това е 91-годишната англичанка Маргарет Кийнън.