Третото име на българин, което се появи в „Панамските документи”, е на бившия шеф на Българска външнотърговската банка Чавдар Кънчев, съобщава в „24 часа” журналистката Алексения Димитрова.

Кънчев е потвърдил пред вестника, че има офшорни фирми, но и двете не са развивали дейност.

Банкерът е бил директор, а по-късно акционер в 2 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови преди повече от 15 г. Едната е закрита, а другата не развива дейност, показват данните, изтекли от панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”.

Това е третото име след тези на Николай Банев и Петър Манджуков.

Първата компания – „Полтис”, е вписана в регистъра на Британските Вирджински острови през март 2000 г. По онова време Кънчев все още е директор на Българска външнотърговска банка, но името му не фигурира в документите. Директорите са номинални, а собственикът не е посочен. 

Името на Кънчев не се появява в „Полтис” и през октомври 2000 г., когато напуска директорския пост в „Булбанк” и се отдава на частен бизнес.

Едва през март 2007 г. той и дъщеря му са назначени за директори. Сертификат за акционер Кънчев получава 3 г. по-късно - през юли 2010 г. По думите на банкера фирмата никога не е развивала дейност.

 Това се потвърждава и от документите. Вероятно затова той и дъщеря му решават да закрият компанията през октомври 2013 г. Съобщение за това е публикувано на 13 декември 2013 г. в люксембургския вестник „Тагеблат”.

Адвокатите информират, че съобщението за закриването е неизбежна стъпка за приключването на една компания и ще струва между 250 и 280 евро.

Другата фирма, в която Кънчев става първо директор, а после акционер, е „Oak Cresent”. Фирмата е регистрирана през юни 2001 г., но първият акционер е вписан в регистъра като приносител.

Имената на Кънчев и дъщеря му се появяват едва през март 2007 г., когато са назначени на директорски постове. През юли 2010 г. собствеността и на тази компания е прехвърлена на Кънчев. 

Бях планирал да закрия и нея, но имах проблеми и това се отложи”, казва банкерът.

Комисията по досиетата разкри, че Чавдар Кънчев е бил агент на Държавна сигурност под псевдонима Виктор.