На 22 март 79-годишен мъж, шофирал близо 20 километра в насрещното платно на магистрала "Хемус", бе задържан от полицията.

На този фон от Европейската комисия предлагат по-строги правила за възрастните шофьори.

79-годишен мъж шофира в насрещното
Снимка: bTV

„Водачът е заявил, че се е връщал от болнично заведение. На пътния възел при Яна се объркал и влязъл в платното за насрещно движение на АМ „Хемус“, коментира ст. комисар Петър Соколов, директор на ОДМВР-София.

79-годишен мъж шофира в насрещното
Снимка: bTV

Мъжът е спрян край Скравена. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. Отведен е в районното управление на Ботевград, а след няколко часа е пуснат. След инцидента от семейството му забранили да кара на дълги разстояния.

„Нагоре не му давам. Над 100, над 90 – не му давам. Аз наблюдавам“, споделя съпругата му Петранка Личева.

Петранка Личева
Снимка: bTV

Европейската комисия предлага  да се намалят сроковете на валидност на документите на шофьорите над 70 години. Да ходят на всеки 5 години на медицински прегледи и да карат опреснителни курсове.

„Трябва да бъдат взети мерки по отношение на възрастните водачи, но и не само на тях, а на всички водачи“, коментира автоинструкторът Росен Георгиев.

Как приема предложенията - питаме Марин Папурков. 97-годишният мъж не слиза от 55-годишната си „Варшава“.

Марин Папурков
Снимка: bTV

„Малкото дете като го изкъпеш, мака му го цунка по дупето. Дъртият го умият с метлата и го ударят с дръжката – това е разликата. Аз съм сигурен. Опасявам се от другите“, казва Папурков.

55-годишната „Варшава“ на Марин Папурков
Снимка: bTV

Дъщеря му Надка Петков също се притеснява от другите участници в движението, които карат неразумно.

Сред предложенията на Европейската комисия са и по-честа профилактика на диабетиците