Треска за гергьовденски агнета. Два дни преди празника те стават все по-търсена стока.
Високо в Балкана, край пещерата Леденика, екип на bTV открива овчаря Николай. Стадото му е голямо, но агнетата се броят на пръсти.
Както всяка година около Гергьовден, клиенти колкото щеш - верни и при това дали заявка далеч преди празника. Въпреки че цената е 13 лева за килограм.
„Очистено, на месо го давам. Идва човекът, пред него го коля - аз не храня с никакви смески, само със зърно и какво бозаят от овцете”, обяснява овчарят.
На пазара във Враца цената е с 50 стотинки по-ниска. Предлагат се агнета чак от Свищов. „Сто процента са български и са много хубави, бързо се изпичат, за два-три часа, вкусно си е”, коментира Невена Венциева, търговец.
Най-трудно е за възрастните, които са с празни портфейли пред пенсия и купуват по малко.
Невена, която от 15 години продава агнешко на пазара, казва, че с един поглед може да разпознае вносното от родното месо. „Вижда се как розовее месото, никога не може едно вносно агне да е така”, обяснява жената.
Тъй като сега е моментът, търговците ще работят без почивка до Гергьовден включително. Ще разчитат на близките да ги отменят в приготвянето на трапезата.