56% от българите са на мнение, че 111-ото място на България в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите е заслужено.

Само 18% считат обратното.

Това показва проучване на "Тренд", направено през ноември по поръчка на медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“.

"Високият дял на тези, които смятат, че тази позиция е оправдана, издава ниското доверие на българите в медиите като цяло. Общото недоверие личи и от въпроса как събитията през тази година промениха доверието в журналистическата работа. Макар най-голям дял от запитаните да декларират, че при тях няма промяна по този показател, то близо една трета от анкетираните (28%) имат по-ниско доверие в медиите, а само 8% - по-високо", коментират от "Тренд".

По-голямата част от анкетираните се информират от частните телевизионни канали - 61%. Такъв е делът на хората, които използват тези канали за новини относно настоящата здравна криза, както и за актуална информация по политически събития.

Частните телевизии са следвани от обществената БНТ - 46%, социалните мрежи - 37%, и новинарските интернет портали - 31%. Радиостанциите играят по-малка роля като използван източник на информация.

"По отношение на телевизията има разлики от гледна точка на възрастовата структура. По-възрастните зрители се информират от обществената телевизия, което до голяма степен се дължи на навик сред тази група от хора. По-младите гледат повече частните телевизии. Това поведение отразява също така нивата на доверие в медиите - българите имат най-голямо доверие в частните телевизионни канали (54%)", анализират от "Тренд".

Журналистите не са врагове и критичните въпроси не са унижение, подчерта Хенрик Зитих - ръководител на медийната програма на фондация „Конрад Аденауер”.

„Доверието в медиите продължава да намалява. Една от основните причини за недоверието към медиите и лошата медийна ситуация в България е  факта, че липсва обществено осъзнаваме за качествена журналистика. Липсва атмосфера, в която независимата журналистиката да се насърчава и подкрепя. Журналистите се приемат повече като пречещи фактори. А това, казвам го много ясно, е грешка. Една демокрация не може да съществува без независима журналистика.”, категоричен е той.