81% от пълнолетните българи подкрепят скорошните акции срещу едри бизнесмени за укриване на данъци и пране на пари, но цели 60% от запитаните са на мнение, че в крайна сметка няма да има ефективни присъди. Това показват резултатите от проучване на „Тренд” по поръчка на „24 часа”.

Над половината застават напълно зад действията на институциите в случаи като тези с Арабаджиеви, Баневи и Стайкови, но само 16% вярват, че при открити сериозни закононарушения ще бъде наложено справедливо наказание.

Около една трета от запитаните смятат, че прокуратурата има достатъчно правомощия, за да си върши работата, също толкова са и тези, които настояват за разширяване на мандата на обвинителите. Масова е подкрепата за премахване на депутатския имунитет и на практиката да се намалява присъдата при самопризнания.

Основните държавни институции, свързани със защитата на законността, са с изключително нисък рейтинг, като най-високо се класира МВР с… 26% одобрение на работата от обществеността. Още по-надолу се класират прокуратурата (21%), съдът (20%), Министерството на правосъдието (15%) и ВСС (13%).

Като основни проблеми на съдебната система респондентите посочват на първо място и с голяма преднина корупцията, следвана от политическото влияние, бавното правосъдие и лошите закони.

ГЕРБ и Патриотите се топят, БСП не расте

Ако днес има избори за парламент, първи отново са ГЕРБ. Разликата им с БСП, които запазват втората позиция е 1,3 процента.

Социолозите отбелязват, че отливът на подкрепа за ГЕРБ не се прелива в опозицията (която е „замръзнала” на под 20% от няколко месеца), а се увеличава делът на тези, които казват, че няма да гласуват – сега те са над 37 процента.

Трети са ДПС, а на четвърта позиция са Обединените патриоти, които за два месеца губят повече от процент подкрепа. В момента за тях биха гласували 4,2 процента, а това се дължи на скандалите около коалицията, категорични са социолозите.