Близо 56% от българите никога не са пазарували онлайн, сочи национално представително проучване на „Тренд“, направено между 16 и 22 юли сред 1007 пълнолетни български граждани.

Една от главните причини е връзката между възрастта и онлайн пазаруването – едва под една пета от най-младите хора не пазаруват онлайн, докато при най-възрастните - над 70 години, този дял е 96%.

По-образованите хора са по-склонни да пазаруват онлайн, както и тези с по-високи доходи.

Около 45% от хората, които пазаруват онлайн винаги или понякога, посочват, че през последната година все по-често използват тази опция. Заради пандемията от коронавирус пазаруването онлайн става все по-популярно.

Сред тези, които пазаруват онлайн, основният мотив е, че е по-бързо и по-удобно. Едва 5% изразяват притеснение от зараза заради COVID-19 и заради това пазаруват онлайн.

Домакински електроуреди

При пазаруване на големи уреди като печки, хладилници и перални 59% отговарят, че пазаруват само от големи вериги и на място.

Основните изисквания за големите домакински електроуреди са да бъдат съобразени с бюджета, да имат дълъг гаранционен срок, да са енергоспестяващи, да могат да се видят на място в магазин и чак на последно място – да могат да бъдат поръчани онлайн.