Пет партии са сигурни участници в следващия парламент, ГЕРБ задържа първата си позиция, макар и с минимална разлика, показва първата част от проучването на изследователския център "Тренд", направено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани по поръчка на вестник „24 часа”. 

Според данните сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата са ГЕРБ  - 29,7% , БСП - 28,7%, Обединени патриоти  - 9,9%, ДПС -  9% и новата партия на Веселин Марешки "Воля" - 6,5%. Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина. 

Отчита се известен ръст в сравнение с предишното проучване на изследователския център "Тренд" на формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5 на сто от заявилите, че ще гласуват.

С шансове за представителство в парламента е Реформаторският блок - 3,4%, въпреки че срещат сериозна конкуренция в лицето на "Да, България" - 2,3% и "Нова република" – 2%, които започват да се утвърждават, коментират от "Тренд".

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и НПСД.

Сред основните политически лидери българите смятат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов – 23%, следван от Корнелия Нинова – 19%, Красимир Каракачанов – 7% и Веселин Марешки – 5%. 

От "Тренд" са предложили на анкетираните различни варианти на коалиционни формули, като всеки е имал възможност да посочи до три отговора. С най-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и Обединени патриоти, като също толкова смятат, че най-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По-ниският резултат се дължи най-вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП, уточняват анализаторите.

Само 7% от анкетираните смятат, че е удачна коалиция между ГЕРБ и БСП.

Проучването е направено от изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ и е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.