ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред „Продължаваме промяната“ и вече водят с 9,3%.

Това показва проучване на „Тренд“ за електоралните нагласи преди предсрочните парламентарни избори, финансирано от в. „24 часа“. Проведено е в периода 21 – 27 септември чрез ефективни интервюта сред 1001 пълнолетни българи.

ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25,7% от гласуващите, докато при „Продължаваме промяната“ ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16,4% в седмицата преди изборите“, е изводът на социолозите от агенцията.

При „Възраждане“ те регистрират „силен финален спринт“ – 13,9% от гласуващите.

ДПС получава подкрепата на 11,9% от гласуващите, но потенциал да повиши процента заради вота от чужбина, който агенциите у нас няма как да измерват.

8,7% от гласуващите декларират, че ще гласуват на предстоящите избори за БСП и това ги подрежда на пето място. 7,6%  ще подкрепят „Демократична България“.

Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат съответно 4.4% и 4.2% от гласуващите, сочи изследването на „Тренд“.

Под прага остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят.  

Данните са от проучване на „Тренд“, финансирано от в. „24 часа“. Проведено е в периода 21 – 27 септември чрез ефективни интервюта сред 1001 пълнолетни българи.