Дистанцията между първите две политически сили у нас през последните седмици се увеличава, но като цяло се запазва очакването за конфигурация от 5 сигурни групи в следващото Народно събрание и още две формации с шанс за влизане. Това показват резултатите от национално представително проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

Коалицията ГЕРБ-СДС през февруари получава 28,9% подкрепа сред заявилите, че ще гласуват. През януари на това мнение са били 27,6% от респондентите. В същото време БСП е на втора позиция с 24,1% подкрепа при 24,9% в началото на годината.

„Има такъв народ“ прибавя над процент към рейтинга си и е с 12,9%. Ръст има и при четвъртите към момента ДПС (11,1%). „Демократична България“ изглежда сигурен участник в следващия парламент с 6,2% (ръст от 0,2% на месечна база), докато „Изпрати се! Мутри вън!“ спада леко до 4-процентовата бариера.

ВМРО като самостоятелен субект се мери за пръв път и е с 3,8% подкрепа. „Воля“ и НФСБ са с 2,6%.

Според „Тренд“ за партията на Красимир Каракачанов и формацията около Мая Манолова и „Отровното трио“ предизборната кампания ще е от решаващо значение.

Потенциал за допълнителни гласове не липсва – към момента едва 37% от запитаните са заявили, че със сигурност ще гласуват, а над една пета се колебаят.

Паспорт на изследването: Проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 февруари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. Представително е за пълнолетното население на страната.