Ако изборите бяха сега, резултатите нямаше да се различават съществено от последния вот. Това показва ново проучване на изследователски център „Тренд” по поръчка на в. „24 часа”, направено сред 1005 души между 3 и 12 ноември.

ГЕРБ запазва първата си позиция с 21,2% от всички анкетирани, следвани от БСП с подкрепа от 17,8 на сто. Разликата е 3,4%. Трети се подреждат ДПС с 6,3 на сто, а Патриотите отстъпват на четвърта позиция с 5,4%.

По-близо до партийната субсидията, отколкото до 4-процентовата бариера за влизане в парламента, са „Воля” и десните формации. Цели 37% пък декларират, че не биха гласували.

Скандалите в последните осем месеца не са се отразили съществено върху електоралните нагласи. Острото противопоставяне между двете основни партии води до консолидация и мобилизация на техните електорати, коментират анализаторите.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов продължават да са фигурите, събиращи най-високи стойности на положително отношение. На първо място е президентът –  67% имат положително отношение към него, неодобрението е 21%.

Снимка: Ладислав Цветков

Второ място е за премиера Бойко Борисов. Той събира положителните оценки на 42% от запитаните. Това го измества от дълго заеманата първа позиция в различни изследвания през годините. Новото проучване на „Тренд” отчита, че отрицателните оценки за Борисов са повече от положителните – цели 50%.

Сред Патриотите най-неодобряван е Волен Сидеров, а най-одобряван – Красимир Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Преобладава отрицателното отношение и към Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки.

Снимка: btvnovinite.bg

Традиционно оценката към работата на парламента е на най-ниски нива – 23 на сто положителна, 68 на сто –  отрицателна.

Регистрират се по-високи нива на положителни оценки към правителството, основно поради факта, че привържениците на ГЕРБ и Обединени патриоти изразяват по-скоро положителна оценка върху работата на правителството, отбелязват от „Тренд”.

46 на сто от всички български граждани са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат, докато 32% не смятат така. Най-убедени в четиригодишния мандат на това управление са привържениците на ГЕРБ, докато при социалистите доминира мнението, че няма да успее.

Малко над половината от българите – 52%, са оптимисти за развитието на България, докато 39 на сто са на обратното мнение. Наблюдава се ярка зависимост между оптимистичните нагласи и възрастта. Оптимизмът при по-младите доминира съществено, с напредването на възрастта дяловете постепенно спадат, като сред тези над 70 години мнозинството са песимисти и само една трета от тях са оптимистично настроени.

Проучването е възложено и финансирано от вестник „24 часа“ и реализирано от Изследователски център „Тренд“.