55% от българите са били щастливи през отминаващата 2021 г. въпреки тежката ситуация с продължаващата пандемия от COVID-19 и политическата криза в страната ни.

Снимка: Тренд

Това показва последното проучване на агенция „Тренд“, проведено с 1009 пълнолетни граждани по метода интервю „лице в лице“ в периода между 1 и 7 декември по поръчка на вестник „24 часа“.

Усещането за лично щастие обаче не повлиява на оценката на отминаващата година, която 79% от анкетираните определят като лоша за България.

Снимка: Тренд

Прави впечатление, че най-младите в най-голям дял (близо три четвърти) заявяват, че са били щастливи, докато тези над 70 години по-скоро не са били щастливи през изминаващата година. Сравнението с резултатите от същия въпрос през 2019 г. и 2020 г. сочат, че през тази годината българите са били по-щастливи от миналата, но по-малко щастливи от 2019 г., отбелязват от „Тренд“.

За сметка на това в личен план превес взимат положителните оценки – 46% от анкетираните оценяват годината като добра, докато 42% като лоша. Тук отново се регистрира разделение, като при щастието. По-младите и по-богатите в по-сериозни дялове заявяват, че годината им е била добра.

Снимка: Тренд

Българите са заредени с оптимизъм за предстоящата 2022 г. Близо два пъти повече са на мнение, че България я очаква по-добра година (47%) от тези, които прогнозират лоша година за страната ни (24%).

„Резултатите от последните парламентарни избори оказват влияние върху нагласите в това отношение. Ясно личи, че привържениците на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“, декларират видимо по-високи нива на оптимизъм за предстоящата година“, коментират от „Тренд“.

В личен план нивата на оптимизъм са по-високи. 52% от анкетираните заявяват, че очакват една по-добра 2022 г. в личен план, а 18% - по-лоша.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!