1/3 от българите се опасяват, че могат да изгубят работното си място, а 43% се притесняват, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията с коронавируса. 80% от запитаните са на мнение, че след тази пандемия светът няма да е същият.

Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на разпространението на COVID-19. то е реализирано в периода 1 – 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души на възраст 18+. 

Снимка: Тренд

От социологическата агенция отбелязват, че се наблюдава повишена тревожност за социално-икономическите последици от кризата, породена от COVID-19.

43% от запитаните споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец, ако се окажат без доходи. Малко над 1/5 (21%) са тези, които декларират, че нямат спестявания. 12% са тези, които посочват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8% са тези, които декларират, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които посочват „повече от три месеца“.

Снимка: Тренд

Близо 3/4 от анкетираните (73%) са чули за икономическите мерки, които предприема правителството, а 18% пък не са разбрали за тях. От „Тренд“ добавят, че повечето българи очакват държавата да предприеме допълнителни мерки за справяне с последиците.

Проучването показва, че малко над половината анкетирани не се притесняват от евентуален недостиг на различни продукти и консумативи.

Снимка: Тренд

По отношение на консумативите за дома – 1/3 се опасяват, че може да има липси, а 64% не се притесняват.

1/4 се опасяват от недостиг на горива по бензиностанции, но над 2/3 (69%) не споделят тези опасения. Половината от анкетираните (50%) се притесняват от липса на лекарства, 46% не споделят подобни опасения.

Снимка: Тренд

80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият. 10% са на противоположното мнение и смятат, че няма да има промяна.