Емблематичната софийска трамвайна спирка „Вишнева“ се превръща в музей на електротранспорта. Четири години след като голям пожар почти изпепели къщичката в гората, тя отново е възстановена.

Според хората спирката е най-красивата в цяла София. Историята ѝ започва преди близо столетие, когато жителите на квартал „Лозенец“ поискали от общинските власти трамвайна линия, която да стига до Семинарията.

"Поради това, че улицата е много стръмна и е извън възможностите на тогавашните трамваи, се е наложило тази височина да бъде преодолявана с няколко завоя, които са вътре в боровата гора" разказва инж. Николай Николов, бивш служител в трамвайния транспорт.

Новото трасе е открито през 1933 година, а трамваят е спирал на три места - спирки "Борова гора", "Вишнева" и на Семинарското плато. 

Спирка "Борова гора" престава да съществува, заради малкото пътници, но не е ясно кога точно се е случило това. Днес за нея свидетелстват само изоставени основи.

През началото на 90-те години е възстановена спирка "Вишнева", като поводът за това е едно посещение на царицата майка Йоана, за която се твърди, че е имала приятни спомени от мястото.

Спирката изгаря почти напълно при голям пожар през лятото на 2017 година. Днес тя е готова да пренапише историята си, като се превърне в малък музей, който да разказва за градския транспорт.

"Ще потърсим вариант да извозваме децата до тук с ретро трамвай и да им организираме някакви занимания в самата къщичка.“ казва Росина Тодорова, представител на Столичен електротранспорт.

Живеещите наблизо и днес поддържат безвъзмездно градинката пред къщичката и искат тя да изглежда като век по-рано.