Предложението на „Нова република“ към десните партии за евентуално обединение, но без лидери като Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев да влизат в депутатските листи и изключване на коалиция с ГЕРБ, е тест за това кой до колко милее за обединението на дясното. Това каза политическият говорител на „Нова република“ Трайчо Трайков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Според него това е моментът да се видят приоритетите на всеки, който декларира, че иска единство на Дясното. Дясното, като механичен сбор, без да има силата консолидирана партия да взема принципни решениея, не носи полза. Това се видя в досегашното правителство – всеки министър вземаше решения според своята компетентност и морален компас, без непременно да спазва принципите, върху които беше създадена политическата сила, посочи той.

Това е знак, че хората, които конструираха досегашния неработещ модел, вече няма да претендират за управлението новото дясно обединение. Ако една политическа сила иска да има значение, то тогава не трябва да представлява пет различни воли на пет различни човека, които имат свои цели и си ги следват, както намерят за добре. Това е разликата между „Нова република“ и старото. Това ще е публичен тест кой до колко милее за единството на дясното спрямо собствените си политически или бизнес перспективи.

Трайков каза, че ще реагира положително, ако някой поиска от „Нова република“ лидерът ѝ Радан Кънев да не се включи в листите, защото самият Кънев е декларирал готовност за това.

За машинното гласуване гостът каза, че не „Нова република“ създава хаос преди изборите – това е въпрос към държавата, който задаваме от 1 януари 2016 г. Цяла година ние питаме няма ли да има хаос, държавата готова ли е, ще спазите ли закона и... ни вопъл, ни стон. Парите, които държавата е давала за наем за машините за гласуване всеки път са били повече, отколкото да се купят тези машини, каза още Трайков.

Вижте целия разговор във видеото: