Промените в Изборния кодекс в последния момент са за добро по отношение на възможността нашите сънародници в чужбина да гласуват. Това каза в предаването „Лице в лице” кандидатът за президент Трайчо Трайков и допълни:

„Много е важно да се разбере, че българите в България и тези в чужбина сме неделима част от българската нация, защото това се променя. Днес живеем в София, утре в Лондон, вдругиден в Стара Загора, но сме българи, които трябва да сме ангажирани с бъдещето на страната си”.

В коментар на думите на Меглена Кунева, че ще напуснат управлението, ако той не постигне добър изборен резултат, Трайков заяви, че от негова гледна точка няма никакъв знак на равенство между кандидатура и мажоритарната му кампания и партийното преброяване. Той допълни, че се занимава с добрите резултати, не с лошите.

„Но пък премиерът Борисов повлече крак с това какво би станало след някакъв резултат, така че приемете го като вид коалиционна политика”.

Трайков каза още, че не би се кандидатирал като кандидат за президент от никоя от партиите и не случайно е от Реформаторския блок.

„Това че те ме припознаха и решиха да ме подкрепят е признаване на факта, че много по-широки слоеве от обществото харесват нашата кандидатура с господин Събев”.

На много места в страната хората не знаят какво е съдебна реформа, но знаят че няма справедливост. Липсата на справедливост може да се коригира чрез радикална реформа на съдебната система и на прокуратурата, заяви Трайчо Трайков.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, че го слуша и че го чете.

„Наредил е да бъдат освободени господин Овчаров и господин Петър Димитров от държавните позиции в енергетиката, които заемаха години наред в това правителство. Не че имам нещо против като хора срещу господин Овчаров и господин Димитров, но в крайна сметка това са двамата министри, по времето на които България затъна в „Белене”, България затъна в неизгодните договори с „Марица-Изток 1” и Марица-Изток 3”.

За „Белене” може би пак ще натопят двамата директори на НЕК, които със сигурност заслужват да носят отговорност, но те са изпратили писмо до тогавашния министър Петър Димитров и са му казали, че нямат пари да го започват и е по-добре да не плащат аванса, защото няма да имат останалите средства, обясни Трайков.

„Резултатът от това е, че след няколко дни се внася в Министерски съвет от господин Димитров искане от бюджета да се отпуснат 300 млн. лв. с които се плаща аванса, и това писмо са го унищожили в деловодството на министерството. Намериха го по останало копие в НЕК, там да забравили да го изтрият”.

По темата за санкциите срещу Русия Трайков коментира, че „службите на ЕС, каквито ние нямаме явно, ако се съди по сагата с двете каки, са установили неопровержими доказателства за връзките на редица крайно десни партии в Европа с Кремъл.

И това са точно партиите, които най-много викат срещу нас, българите, че не ни искат, че предпочитат мигранти от Пакистан и от Индия. Това са тези партии на Льо Пен, на Фараж, в Нидерландия. Партиите, които са българомразци, се финансират с пари от Кремъл”.

Какво каза още кандидатът за президент, вижте във видеото: